FAQ over de bereikbaarheid

Bereikbaarheid Kerststad Valkenburg

Tussen 18 november 2022 en 8 januari 2023 word je met open armen ontvangen in Kerststad Valkenburg. Ontdek wat Valkenburg je te bieden heeft en doe dit op een slimme en veilige manier door het vermijden van drukte, te profiteren van de rustige dagen en tijden, en door je reis naar Kerststad Valkenburg goed te plannen. Wij helpen je met reis- en parkeertips! 

Wil je Kerststad Valkenburg op rustigere dagen bezoeken? Kom dan door de week (maandag tot en met donderdag). In de weekenden (vrijdag tot en met zondag) is het drukker. 

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Kom je met de trein of bus? Op 9292.nl of via de app plan je je reis vanuit elk punt in Nederland. Je kunt deze website ook gebruiken voor reizen vanuit de richting Luik of Aken. Gebruik nsinternational.com voor reizen vanuit of naar het buitenland. Vanaf station Valkenburg loop je in 5 tot 10 minuten naar het centrum van Valkenburg, en het begin van Kerststad Valkenburg. 

Met de trein

Met de Arriva stoptrein RS15 reis je vanuit Heerlen/Kerkrade Centrum en Maastricht naar Valkenburg. De sneltrein RE18 rijdt tussen Maastricht - Valkenburg - Heerlen - Aachen Hbf (DE). Vanuit Sittard reis je via Heerlen of Maastricht. 

Arriva Actie

Naar Kerststad Valkenburg? Reis spot goedkoop!

Je reist in Zuid-Limburg voor slechts € 5,- (heen en terug)
Het ticket is geldig voor één volwassene en één kind (t/m 11 jaar)
Je kunt reizen in de daluren (in het weekend en feestdagen de hele dag en doordeweeks van 09:00-16:00 uur en van 18:30-06:30 uur)

Reis voordelig op de volgende Arriva trajecten
Het ticket is ook geldig op alle tussengelegen stations (naar Valkenburg).

 • Sittard via Heerlen (RS15) - Valkenburg (RS18/RE18)
 • Sittard via Maastricht (RS12) - Valkenburg (RS18/RE18)
 • Kerkrade Centrum via Heerlen (RS15) - Valkenburg (RS18/RE18)
 • Aachen Hbf. – Valkenburg (RE18)
 • Maastricht (Randwyck) – Valkenburg (RS18/RE18)

  Goed om te weten; Station Valkenburg ligt op loopafstand (900m) van de grotten.

Kaartjes voor deze actie zijn te koop via Tickli, in combinatie met tickets voor een van de attracties van Kerststad Valkenburg! 

Met de bus

Meerdere buslijnen van Arriva stoppen in Valkenburg:

 • Van/naar Maastricht Pottenberg/Caberg - lijn 4 uitstaphalte Wilhelminalaan
 • Van/naar Maastricht Boschpoort – lijn 8 – uitstaphalte Grendelplein
 • Van/naar Margraten – lijn 51 en 791 – uitstaphalte Grendelplein
 • Van/naar Gulpen – lijn 54 – uitstaphalte Berkelplein
 • Van/naar Geleen/Spaubeek/Schimmert – lijn 54 – uitstaphalte station Valkenburg
 • Van/naar Brunssum/Hoensbroek/Nuth – lijn 56 – uitstaphalte station Valkenburg

Je kunt vooraf aan je busreis een e-ticket boeken via de website van Arriva. Reis met de OV-chipkaart of koop je ticket bij de buschauffeur, je kunt alleen pinnen in de bus.

Bereikbaarheid met de fiets

Woon je op fietsafstand of verken je de regio vaak op de fiets, kom dan ook duurzaam op de fiets naar Kerststad Valkenburg! Je hoeft dan niet te zoeken naar een parkeerplek en beweegt flexibel door de stad. Je fiets stallen kun je op het Walramplein en bij het Station en bij de fietsenstalplekken in he centrum. Op dit kaartje zie je alle fietsenstallingen in Kerststad Valkenburg. 

Bereikbaarheid met de auto

Navigeer naar het centrum van Valkenburg en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’. Geen navigatie in je auto of op je telefoon? Gebruik dan onderstaande beschrijving:

Komend uit de richting Keulen – Aken- Heerlen neem je de A79 richting Maastricht/Valkenburg. Neem de afslag Hulsberg – Valkenburg Centrum (afslag 4) en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Komend uit de richting Eindhoven volg je de A2 richting Maastricht. Bij de afslag Valkenburg (ca. 5 km voor Maastricht) ga je van de snelweg af. Volg de borden richting Valkenburg om uit te komen op de A79. Neem de afslag Valkenburg-Houthem (afslag 3) en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Komend uit de richting Liège – Maastricht volg je de A2 richting Eindhoven en neem je vervolgens de eerste afslag richting A79 Heerlen / Valkenburg. Neem de afslag Valkenburg-Houthem (afslag 3) en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Parkeerplaats nodig? Dit jaar reserveer je voordelig een parkeerplaats op een van de parkeerplaatsen! 

Parkeren bij Kerststad Valkenburg

Waar kan ik mijn auto parkeren?
Kijk op dit kaartje voor een totaaloverzicht van de betaalde parkeerplaatsen in Kerststad Valkenburg. In de overige gebieden geldt vergunningshoudersparkeren. Op de roodgekleurde terreinen kunt u een dagkaart kopen van 9 euro (8 euro op de Cauberg). De paarsgekleurde parkeerterreinen (behoudens station) hebben geen dagkaart. Kosten per uur bedragen €1,90. 

Parkeertips: Parkeer op parkeerterreinen langs de invalswegen afhankelijk van je aanrijroute en ga niet door het centrum op zoek naar de dichtstbijzijnde plek want deze kan vol zijn. Bij drukte volg je de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Zij verwijzen je naar beschikbare parkeerplaatsen.

Kijk hier voor alle parkeerlocaties- en tarieven.  

Parkeeractie

Gemeente Valkenburg zorgt er voor dat je ook op de drukste dagen een parkeerplaats hebt! Met deze actie hoef niet meer te zoeken naar een plekje, deze is namelijk al gereserveerd voor jou! Rijd meteen naar de door jouw gereserveerde parkeerplaats op een van de parkeerplaatsen. Let op: je koopt een parkeerkaart samen met je tickets voor de attractie(s) van Kerststad Valkenburg.

Koop een dagkaart voor € 9,00, print deze uit en legt hem onder je voorruit. Op de aangegeven parkeerplaats is er dan gegarandeerd een plaats voor je auto.

Een parkeerplaats reserveren kan op de volgende dagen:

 • Vrijdag 9 tot en met zondag 11 december 2022
 • Vrijdag 16 tot en met zondag 18 december 2022
 • Vrijdag 23 en zaterdag 24 december 2022
 • Maandag 26 tot en met vrijdag 30 december 2022

Er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen gereserveerd op de volgende parkeerterreinen:

 • Parkeerplaats Par’Course 2, Prinses Beatrixsingel. Loopafstand tot de grotten 850 meter
 • Parkeerplaats Geulpark, Neerhem. Loopafstand tot de grotten 950 meter
 • Parkeerplaats Casino, kop van de Cauberg. Loopafstand tot de grotten 1.200 meter

Parkeertickets reserveer je samen met de tickets voor onze attracties.

Waar zijn er parkeerplekken voor mindervaliden?
Op vrijwel elke parkeerplaats is een aantal plaatsen gereserveerd voor mindervaliden.

Waar kan ik mijn touringcar parkeren?
Het afzetten en ophalen van je passagiers kan het beste op de in- en uitstaphalte bij parkeerterrein Odapark. Zet altijd je motor uit bij stilstand en laat deze niet onnodig stationair draaien. Tegenover de in- uitstaphalte is een grote parkeerplaats voor touringcars gereserveerd. Hier kun je op aanwijzing van de verkeersregelaars uw touringcar parkeren. Is deze parkeerplaats vol dan wordt er een parkeeroverloop op de Cauberg ingericht. Hier kun je alleen op aanwijzing van de verkeersregelaars gebruik van maken.  Hier vind je meer info!