FAQ over de bereikbaarheid

Hier vind je het antwoord op (bijna) al je vragen!

Het plannen van een bezoek aan Kerststad Valkenburg is natuurlijk heel leuk, maar er komen misschien ook 1001 vragen in je naar boven. Wat is er allemaal te doen? Waar koop ik mijn tickets? Bekijk ons overzicht met veelgestelde vragen, waarin we je zo goed mogelijk op weg proberen te helpen.

Bereikbaarheid Kerststad Valkenburg

Tussen 17 november 2023 en 7 januari 2024 word je met open armen ontvangen in Kerststad Valkenburg. Ontdek wat Valkenburg je te bieden heeft en doe dit op een slimme en veilige manier door het vermijden van drukte, te profiteren van de rustige dagen en tijden, en door je reis naar Kerststad Valkenburg goed te plannen. Wij helpen je met reis- en parkeertips! 

Bereikbaarheid OV

Kom je met de trein of bus? Op 9292.nl of via de app plan je je reis vanuit elk punt in Nederland. Je kunt deze website ook gebruiken voor reizen vanuit de richting Luik of Aken. Gebruik nsinternational.com voor reizen vanuit of naar het buitenland. Vanaf station Valkenburg loop je in 5 tot 10 minuten naar het centrum van Valkenburg, en het begin van Kerststad Valkenburg. 

Met de trein
Met de trein Met de Arriva stoptrein RS18 reis je vanuit Heerlen/Kerkrade Centrum en Maastricht naar Valkenburg. Tijdelijk rijdt er ook een snelbus tussen Maastricht, Valkenburg en Heerlen. De sneltrein RE18 rijdt tussen Heerlen - Aachen Hbf (DE). Vanuit Sittard reis je via Heerlen (RS15) of Maastricht (RS12).

€5 ACTIE: Voordelig met de trein naar Kerststad Valkenburg voor maar €5
Mogelijk gemaakt door Arriva en de  gemeente Valkenburg

 • Je reist in Zuid-Limburg voor slechts € 5,- (heen en terug)
 • Het ticket is geldig voor één volwassene en één kind (t/m 11 jaar)
 • Je kunt reizen in de daluren (in het weekend en feestdagen de hele dag en doordeweeks van 9:00 - 16:00 uur en van 18:30 - 06:30 uur).

Het ticket is ook geldig op alle tussengelegen stations (naar Valkenburg)

 • Sittard via Heerlen (RS15) – Valkenburg (RS18)
 • Sittard via Maastricht (RS12) – Valkenburg (RS18)
 • Kerkrade Centrum – Valkenburg (RS18)
 • Aachen Hbf. via Heerlen (RE18)Valkenburg (RS18)
 • Maastricht (Randwyck) – Valkenburg (RS18)

Bereikbaarheid Auto

Vanwege de drukte tijdens Kerststad Valkenburg vragen we je om met het OV te komen. Heb je geen andere mogelijkheid dan met de auto te komen, navigeer dan naar het centrum van Valkenburg en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’. Geen navigatie in je auto of op je telefoon? Gebruik dan onderstaande beschrijving. 

Komend uit de richting Keulen – Aken- Heerlen neem je de A79 richting Maastricht/Valkenburg. Neem de afslag Hulsberg – Valkenburg Centrum (afslag 4) en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Komend uit de richting Eindhoven volg je de A2 richting Maastricht. Bij de afslag Valkenburg (ca. 5 km voor Maastricht) ga je van de snelweg af. Volg de borden richting Valkenburg om uit te komen op de A79. Neem de afslag Valkenburg-Houthem (afslag 3) en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Komend uit de richting Liège – Maastricht volg je de A2 richting Eindhoven en neem je vervolgens de eerste afslag richting A79 Heerlen / Valkenburg. Neem de afslag Valkenburg-Houthem (afslag 3) en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Parkeerplaats nodig? Dit jaar reserveer je voordelig een parkeerplaats op een van de parkeerplaatsen! 

Parkeren Kerststad Valkenburg

Kan je niet met het OV komen, maar vraag je je af waar je jouw auto moet parkeren, dan heeft de Gemeente Valkenburg een actie. Je kunt namelijk op de drukste dagen van Kerststad Valkenburg een parkeerplaats reserveren. Zo rijd je meteen naar de door jouw gereserveerde parkeerplaats op een van de parkeerplaatsen.

Koop een dagkaart voor €9,00, print deze uit en legt hem onder je voorruit. Op de aangegeven parkeerplaats is er dan gegarandeerd een plaats voor je auto.

Een parkeerplaats reserveren kan op de volgende dagen:

 • Vrijdag 8 tot en met zondag 10 december 2023
 • Vrijdag 15 tot en met zondag 17 december 2023
 • Vrijdag 22 tot en met zondag 24 december 2023
 • Dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 december 2023

Er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen gereserveerd op de volgende parkeerterreinen:

 • Parkeerplaats Par’Course 2, Prinses Beatrixsingel. Loopafstand tot de grotten 850 meter
 • Parkeerplaats Casino, kop van de Cauberg. Loopafstand tot de grotten 1.200 meter

Bereikbaarheid fiets

Woon je op fietsafstand, verken je de regio vaak op de fiets, overnacht je ergens in de buurt waar je een fiets kunt huren? Kom dan ook duurzaam op de fiets naar Kerststad Valkenburg! Je hoeft dan niet te zoeken naar een parkeerplek en beweegt flexibel door de stad. Je fiets stallen kun je op het Walramplein en bij het Station en bij de fietsenstalplekken in het centrum. Op dit kaartje zie je alle fietsenstallingen in Kerststad Valkenburg. 

Bereikbaarheid touringcar

Waar kan ik mijn touringcar parkeren?
Het afzetten en ophalen van je passagiers kan het beste op de in- en uitstaphalte bij parkeerterrein Odapark. Zet altijd je motor uit bij stilstand en laat deze niet onnodig stationair draaien. Tegenover de in- uitstaphalte is een grote parkeerplaats voor touringcars gereserveerd. Is deze parkeerplaats vol dan wordt er een parkeeroverloop op de Cauberg ingericht. Hier kun je alleen op aanwijzing van de verkeersregelaars gebruik van maken. Hier vind je meer info!

Parkeerplekken mindervaliden

Waar zijn er parkeerplekken voor mindervaliden?
Op vrijwel elke parkeerplaats is een aantal plaatsen gereserveerd voor mindervaliden.